tetamu terhormat singgah

ambil perhatian semua..


Dosa Berkuku Panjang
                    Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang,  dosanya  sama seperti memelihara  sekandang  babi, jika kesemua jejari kita menyimpan kuku  yang  panjang....   bayangkanlah  dosa  yang  telah  kita tanggung  untuk kesemua babi-babi tersebut.... potonglah kuku anda . Jangan simpan kuku panjang walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun  kerana ia tidak membayangka kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak,   Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh  atau  pun  degil dan suka melepak  sebab diberi makan bahan kotor  yang berada  di  kuku  jari  emaknya  semasa  menyediakan  makanan  seperti  memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong,  dll.   Apa  ilmu  pun  yang  di ajar pun tak akan boleh  diterima masuk ke dalam kepala. Percayalah.

                    Pasal tabiat berkuku panjang inilah yang membuatkan orang Melayu mundur dan tidak berjaya. Syarikat Melayu yang bangkrap dan rugi teruk adalah kerana mempunyai pekerja dan pemilik yang berkuku panjang.
 Untuk yang bujang beringatlah. Kalau hendak cari pasangan dan hendak anak yang pandai  dan mendengar kata  pilihlah wanita atau lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.

                    And additional info, kuku panjang mempunyai sejenis  kuman  seperti  yang  terdapat  dalam  najis manusia, iaitu  E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilang walaupun  kita mencuci  tangan  dengan  sabun.   Oleh itu,  sentiasa  berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri
.
P/S: PSTIKN KUKU SNTIASA PENDEK & BERSIH MULAI SEKARANG….(TRUTAMA UMAT ISLAM)

p/s: huh..x sangka selama nih..ramai umat islam bela **** dlm diam...ish2
nauzubillah hi min zalik..

No comments:

Post a Comment