tetamu terhormat singgah

5 tips bagaimana berurusan dengan lelaki ajnabi


Assalamualaikumwarahmatullahhiwabarakatuh......salam seluas rezeki dan kasih sayang ALLAH SWT..semoga kita semua senantiasa dalam redha ilahi dunia wal akhirat








.Semoga dengan mengamalkan perbatasan hubungan ini, akan lebih mensucikan hati kita dan hati

mereka. Sama-samalah kita menjaga hati...


1. Elakkan berurusan dengan lelaki 


- Selagi masih boleh dan berpeluang untuk minta tolong daripada perempuan. Kecuali dalam hal seperti dalam hal repair kereta, repair laptop dan lain-lain.
Disebabkan limitation kemampuan wanita dalam hal tersebut, maka
terpaksalah juga akhirnya minta bantuan daripada orang lelaki.


2. Kalau terpaksa berkomunikasi dengan orang lelaki, gunakanlah
medium perantaraan dalam bentuk tulisan seperti SMS, e-mail atau nota
kecil
Gunakan perkataan-perkataan formal,bukan bahasa pasar. Contoh
:maaf
(bukan sowie..), terima kasih(bukan time kacih..). Lagi satu, tak
payahlah buat smiley face ke =),gelak ke (hihihi..),
dan lain-lain yang
kurang berfaedah.

Elakkan bercakap melalui telefon kalau belum betul-betul desperate. Ini
kerana suara wanita amat lunak dan boleh menggetarkan jiwa insan yang
bernama lelaki.
  

Buktinya sampai ALLAH sound kepada wanita supaya
keraskan suara! Rujuk Quran,Surah Al-Ahzab, ayat 32 :"Wahai
isteri-isteri nabi, kamu bukanlah seperti perempuan-perempuan lain jika
kamu bertaqwa. 


Maka
janganlah lemah-lembutkan suara dalam berbicara
,
sehingga bangkit nafsu orang yang ada penyakit dalam hatinya, tetapi
ucapkanlah perkataan yang baik." Kalau rasa ayat ini ditujukan kepada
isteri-isteri nabi sahaja, sepatutnya kita juga menyahut seruan
tersebut untuk mencapai darjat yang sama seperti mereka-darjat wanitabertaqwa dan darjat wanita-wanita yang terpilih. Best kan ???

3. Tundukkan hati.
 Apabila terpaksa berurusan dengan lelaki, kita sepatutnya merasa bulu roma kita meremang-kerana takut pada ALLAH! Kita sangat takut sekiranya disebabkan kita, lelaki tersebut tertarik kepada kita. Sewaktu berhadapan dengan lelaki-lelaki tersebut, banyakkan
beristighfar dan berdoa “ YA ALLAH, janganlah KAU jadikan lelaki ini
tertarik kepadaku. Jauhkan pandangannya daripada panahan-panahan syaitan.”


4. Tundukkan pandangan.
Jangan tertipu dengan subjek communication skills yang pernah kita belajar, "make eye contact with the person you’re talking to.." . Ianya applicable kalau kita bercakap dengan
sesama jantina sahaja. Kalau ada eye contact dengan orang yang
berlainan jantina, kita akan mendapati teori “dari mata turun ke hati” itu benar-benar bisa berlaku. 


Para sahabat dahulu pun, ALLAH perintahkan supaya tahan pandangan mata
mereka apabila berurusan dengan isteri-isteri nabi. Rujuk kembali Surah
Al-Ahzab, ayat 53 :"…apabila kamu meminta sesuatu daripada isteri nabi,
mintalah dari belakang tabir. Itu lebih suci bagimu dan hati mereka…".


Tetapi kita bukanlah disuruh membawa tabir ke mana-mana kita pergi.
Kalau susah sangat nak jaga mata, tutuplah pandangan dengan buku ke,
fail ke..

Kita lihat betapa ALLAH sangat mengambil berat masalah hati para
sahabat dan isteri-isteri nabi supaya mereka tidak tewas ke dalm
kemungkaran. Kalau kita nak jadi sehebat mereka, kenalah aplikasikan
apa yang mereka lakukan. Takkan nak tunggu ALLAH sebut nama kita dalam
Quran baru nak buat. Contoh :"Wahai cik _____, tundukkanlah
pandangan..". Isk,isk..tak layaknya..

5. Cepatkan urusan.

Perkara ini mungkin applicable kepada students/orang yang dah bekerja dan terpaksa berurusan dengan team lelaki. Dah tak dapat nak dielakkan, mereka sahaja teammate kita. So,
apa-apa kerja yang dibuat bersama, buat sahajalah kerja tersebut. Tak payahlah nak berborak-borak, tanya hal peribadi, gelak-gelak, buat lawak..tak perlu,TAK PERLU! Siapkan kerja cepat-cepat, then go.

Discussion venue pula buatlah di tempat yang proper dan berurusanlah
secara professional.
Semoga bermanfaat dan semoga kita dikenali sebagai wanita mu’minah yang
ada identiti, yang taat perintah ALLAH dan takutkan hari pembalasan.  Semoga tidak melalaikan diri kita dan orang yang menerimanya. 



Jagalah diri, hiasi peribadi. 
























p/s: pesanan utk sndiri juga...maklum la..kehidupan kampus mmg sngt mncabar...so,tanya iman masing2...."apa sebab goyangg....nt jawab iman...hang la x kontrol aku betui2.....









N_Fatihah AbduLLah Yusri...
teratak sewaku...melaka
www.cik ah baiti jannati.com

p/s : sharing from someone...

No comments:

Post a Comment